Търсене в Библията онлайн
 
Съдии 16 глава
×
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21 
1 И отиде самсон в Газа, и видя там жена блудница, и влезе при нея.
2 И каза се на Газяните: Самсон дойде тук, а те го обиколиха и седяха цяла нощ за него в засада при градските врата; и таеха се цяла нощ и говореха: Доде съвне утре ще го убием.
3 А Самсон спа до среднощ; и като стана в полунощ хвана дверите на градската порта и двата дверостълпа та ги изкърти с запора, тури ги на рамената си, и ги изнесе на върха на гората която е срещу Хеврон.
4 И след това залюби една жена в дола Сорик, името й Далида.
5 И възлязоха при нея Филистимските войводи та й рекоха: Измами го, и виж в що е голямата му сила, и как можем му надви та да го вържем за да го смирим; а ний ще ти дадем всеки по тисяща и сто сребърника.
6 И рече Далида Самсону: Яви ми, моля, в що е голямата ти сила, и с какво да те вържат та да се смириш.
7 И рече й Самсон: Ако ме вържат с седем пресни тетиви които не са още изсъхнали, тогаз ще стана безсилен и ще бъда както един от человеците.
8 Тогаз й донесоха Филистимските войводи седем пресни тетиви които още не бяха изсъхнали; и върза го с тях.
9 (А засадата седеше с нея в ложницата.) И тя му рече: Филистимците върх тебе, Самсоне! А той скъса тетивите, както би се скъсала връв от кълчища когато померише огъня. И не се позна силата му.
10 И рече Далида Самсону: Ето, ти ме излъга, и лъжи ми си казал: кажи ми сега, моля, с какво да те вържат.
11 А той й рече: Ако ме вържат яко с нови въжа които не са още употребени, тогаз ще стана безсилен и ще бъда както един от человеците.
12 Взе прочее Далида нови въжа та го върза с тях, и рече му: Филистимците върх тебе, Самсоне! (А засадата седеше в ложницата.) И скъса ги от мишците си като нишка.
13 И рече Далида Самсону: До сега си ме лъгал, и казал ми си лъжи: кажи ми с що да те вържат. И рече й: Ако втъчеш седемте плетеници на главата ми в тъкането.
14 И тя ги втъка и увря и колчето, и рече му: Филистимците върх тебе, Самсоне! И събуди се от съня си, и изтръгна колчето на стана с тъкането.
15 Тогаз му рече: Как думаш: Обичам те, като сърдцето ти не е с мене? Ето, ти ме излъга три пъти, и не ми яви в що е голямата ти сила.
16 И понеже му досаждаше всеки ден с думите си, и принуждаваше го толкоз щото душата му се утесни до смърт,
17 откри й всичкото си сърдце и рече й: Бръснач не е възлязвал на главата ми, защото аз съм Назирей Богу от утробата на майка си. Ако се обръсна, тогаз силата ми ще се оттегли от мене, и ще стана безсилен и ще бъда като всичките человеци.
18 И като видя Далида че й откри всичкото си сърдце, прати та повика войводите Филистимски и говореше: Възлезте този път, защото ми откри всичкото си сърдце. Тогаз възлязоха при нея войводите Филистимски та донесоха и среброто в ръцете си.
19 И приспа го на коленете си; и повика человек, та обръсна седемте плетеници на главата му, и начна да го смирява; и силата му се оттегли от него.
20 И тя рече: Филистимци върх теб, Самсоне! И той се събуди от съна си и рече: Ще изляза както друг път и ще се отърся. Но той не позна че Господ беше се оттеглил от него.
21 И хванаха го Филистимците и избодиха очите му, и снеха го в Газа, и вързаха го с окови; и мелеше в тъмницата.
22 И космите на главата му начнаха да порастват пак откакто бе обръснат.
23 И събраха се войводите Филистимски за да принесат голяма жъртва на Дагона бога си и да се възвеселят, защото рекоха: Наший бог предаде в ръката ни Самсона неприятеля наш.
24 И когато го видяха людете, хвалеха бога си и говореха: Наший бог предаде в ръката ни неприятеля ни и разорителя на земята ни, който уби множество от нас.
25 И когато се възвесели сърдцето им, рекоха: Повикайте Самсона за да ни поиграе. И повикаха Самсона из тъмницата, та игра пред тях; и поставиха го между стълповете.
26 И рече Самсон на детето което го държеше за ръката: Остави ме да напипам стълповете на които стои домът, за да се подпра на тях.
27 А домът беше пълен с мъже и жени; и там бяха всичките войводи Филистимски, и на покрива около три тисящи мъже и жени които гледаха Самсона като играеше.
28 И извика Самсон към Господа и рече: Господи Иеова, помни ме, моля; и укрепи ме, моля, само този път, Боже, за да си отмъстя против Филистимците еднъж за двете си очи.
29 И прегърна Самсон средните два стълпа на които стоеше домът и опря се на тях, на единия с дясната си ръка, и на другия с лявата си.
30 И рече Самсон: Нека умре душата ми с Филистимците. И наведе се с сила; и домът падна върх войводите и върх всичките люде които бяха в него. А умрелите които умъртви на умирането си бяха повече от онези които бе умъртвил в живота си.
31 Тогаз слязоха братята му и всичкий дом на отца му та го взеха и занесоха та го погребаха между Сарая и Естаол, в гроба на отца му Маноя. И съди той Израиля двадесет години.
Цариградски превод
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21